Budapest, XII. Orbánhegyi út 39-45. Osztrák gimnázium statikai kiviteli tervezése

 
   
Budapest, XII. Orbánhegyi út 39-45. Osztrák gimnázium statikai kiviteli tervezése
Tervezés éve:   2000 - 2001
Megbízó(k):   SÜBA Rt.
Kivitelezés éve:   2000 - 2001
Kivitelező(k):   HÉROSZ Rt.
Építész tervező   Georg Driendl (Driendl Építésziroda, Bécs)
   

A szerkezet rövid ismertetése:

A gimnázium épülete pillérvázas szerkezetű, síklemez födémekkel készülő monolit vasbeton épület, az U alakú meglévő iskola mellé telepítve. Az U alak által körbefogott területre épül a tornaterem, a meglévő épülettől DNy-ra pedig az új gimnáziumi szárny.

A tornacsarnok teteje járható tetőként lett kialakítva, amelyet a meglévő épületből lehet megközelíteni.

A tornacsarnok 5,50 m-enként kiosztott monolit vasbeton főtartóinak fesztávolsága 16 m, a gimnázium épületrész födémlemezei 25 cm vastagságúak. A homlokzati pillérsor kör keresztmetszetű pillérei mindössze 25 cm étmérővel készülnek.

Az új iskolaszárny pince + 3 szintes középfolyosós épület melyet rétegelt ragasztott fa tartók, acél segédtartók és üvegfelületek együttese burkol, illetve fed le.

A gimnázium megjelenése:

Az épület modern - ökológikus megjelenését az anyagválasztásban és a környezetvédelmi elvek figyelembevételével működésében is szolgálja. A napenergia hasznosítás és a lehető legjobb természetes megvilágítás elérése érdekében a gimnázium a "NAPHÁZ" megnevezést kapta. A napenergia passzív használatával kevesebb fűtési és világítási energiát használ, és ezzel indirekt módon a környezetet védi.

Fenti követelmények kielégítését igényes és egyedi kialakítású épületszerkezeti és gépészet-technológiai részleteinek köszönheti.


 
 
 
 
 
 

<< Vissza